english srpski

Udruženje poslovnih konsultanata Srbije


Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Blogovi u Srbiji postaju deo strategije komunikacije kompanija - eMag.51


Autor: Miloje Sekulić

Sledeći tekst >>E poslovanje (10) - Blogovi u Srbiji postaju deo strategije komunikacije kompanija

Na pres konferenciji povodom seminara Uspešna prezentacija koji je devetog maja održao čuveni guru komunikacije Jerry Weissman, novinari su postavili pitanje gde na internetu mogu da pronađu dodatne informacije o njegovim knjigama. Jerry je rekao da ima svoj web sajt kao i blog na kome redovno piše. Ništa čudno osim što je Jerry čikica od svojih šezdesetak godina. Njegov internet dnevnik, što je najlakši način da se termin blog objasni, u funkciji je posla kojim se Jerry bavi, predavanja i konsaltinga. Time se na neki način svrstava u grupu poslovnih ili korporativnih blogova. To su oni veb dnevnici i na kojima pišu isključivo ili pretezno zaposleni u kompaniji (firmi, agenciji, itd) a namenjeni su kreiranju slike u javnosti o kompaniji, njenom radu i vrednostima, pokazivanju poznavanja oblasti poslovanja kojima se bavi, predstavljanju proizvoda i usluga, povećanju publiciteta itd.

Dobar vetar u leđa

Ne bi da ulazim u teoriju korporativnih ili kompanijskih blogova jer je u e magazinu pre tri godine objavljena sjajna serija tekstova na ovu temu iz pera Marka Bijelića, koji danas razvija svoj kosultantski posao i podržava ga blogom na adresi www.biznisblog.com. Tada posejano seme, snažno podržano toplim vetrovima koji ovog proleća ćarlijaju srpskim internet prostorom, počinje da klija. Trenutno u agenciji sa dva klijenta razmatramo uključivanje korporativnih blogova kao integrisanog segmenta njihove komunikacije sa eksternom javnošću. Hoće li i kada do realizacije ovih ideja doći tek ćemo da vidimo ali me veoma raduje što su one prepoznate kao mogućnost i o njima se razgovara. Ulazak u blogosferu, pogotovo ukoliko to radite kao deo operacionalizacije strategije odnosa sa javnošću zahteva planiranje, dobro promišljen pristup i kontinuiran rad.

Otisnite se u blogosferu ali pažljivo!

Veoma je velika razlika ukoliko započinjete pisanje svog bloga sa idejom da vam to bude razbibriga, hobi ili način da izrazite talenat za pisanje koji ste pokazivali još u srednjoj školi pa vas je život odveo drugim putem ili ako je objavljivanje postova na kompanijskom blogu, za koje ste vi ili vaš tim zaduženi, deo strategije komunikacije kompanije. Naravno da među nama ima skribomana i ekstrovertnih ličnosti koje su u blogovima pronašli idealan alat da izraze svoje talente, iskažu stavove (ili frustracije) i predstave se svekolikom online auditorijumu. Potpuno je druga priča ukoliko je blog prepoznat kao PR sredstvo, deo interneta kao kanala komunikacije koji može da se iskoristi za predstavljanje kompanijiskih vednosti, iznošenje zvavaničnih stavova, sticanje publiciteta, ostvarivanje pozitivnog imidža, itd.

Do sada je ovim putem, kreiranjem i održavanjem blogova kao podrške njihovom poslovanju u srpskom internet prostoru krenulo nekoliko pojedinaca, agencija i kompanija. Pored pomenutog Marka Bijelića još dva saradnika e magazina redovno pišu svoje konsultantske blogove. Jedan je Dragan Varagić čijih se sjajnih tekstova iz internet marketinga i online PR objavljivanih od 2003. do 2005. stariji po stažu čitaoci sigurno sećaju. On to radi na adresi www.draganvaragic.com. Zanimljivo je da su njegovi tekstovi različiti na blogu na engleskom od onih na srpskom jeziku. Dejan Bizinger, takođe višegodišnji saradnik e magazina svoje zapise objavljuje isključivo na engleskom jeziku na adresi www.emarketingblog.com. Kad smo kod konsultanata i konsultantska agencija Gaia pokrenula je svoj blog na adresi http://blog.gaia.co.yu.

Korporativni blogovi iz našeg sokaka

Osobama koje pokreću onlin projekte komunikacija putem blogova i njihovo pokretanje nisustrani. Tako je nastalo nekoliko online dnevničkih zapisa koji prate poslovne poduhvate njihovih autora a mogu da se čitaju na adresama www.donesi.com/blog, http://blog.naslovi.net, www.blogodak.com/blog, www.polovniautomobili.com/blog. Blisko je pameti i da će se online marketinška agencija odlučiti za ovu formu komunikacije. Tako se na adresi www.rednetcat.com/cattalk/ nalaze zapisi u vezi sa ovom, kako samo o sebi na blogu kažu, malom veb dizajn agencijom.

Od kompanija koje posluju u realnom svetu svakako je najpoznatiji blog brokerske kuce M&V Investment na adresi www.broker.co.yu/blog. Najprijatnije iznenađenje tokom istraživanja za ovaj tekst priredio mi je Dr. med. Bojan Ćirić svojim blogom o lastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji na adresi www.drciric.com/blog

Za blogere iz kompanija i njihove goste

Poznajući Gorana Aničića, njegov rad i način razmišljanja nije me iznenadilo što je Color Press Grupacija pokrenula možda ne prvi ali po broju autora sigurno najobimniji korporativni blog na srpskom jeziku na adresi www.color.co.yu/blog.php. Na njemu, ali u manjoj meri nego što je to slučaj na blogu medijskog sistema B92 (http://blog.b92.net) ili dnevnih novina Press (www.pressonline.co.yu/blog) gostuju poznate ličnosti koje nisu zaposlene u kompaniji ali su sa njom na neki način povezane.

Slučaj Color Press bloga pokazuje da pravi čovek na pravom mestu i ako je ikako moguće u pravo vreme može da donese samo napredak. Nadam se da će se u budućnosti i u drugim kompanijama i agencijama koje za njih rade odnose sa javnošću sagledati koristi koje pokretanje kvalitetnih korporativnih blogova može da donese na polju građenja reputacije u virtulenom prostoru i da neće svuda biti potreban po jedan Goran, vlasnik jednog od najstarijih i naposećenijih domaćih blogova na adresi www.personalmag.co.yu/blog da bi se stvari pokrenule u dobrom pravcu.

Mesto bloga kao internet forme u strategiji komunikacije kompanije pokušaću da objasnim na jednostavnom primeru. Naravno, razni su pristupi mogući a teorija poznaje desetine razloga za njegovo pokretanje, načina pisanja i tema blogova. Najbolje je da se o njima informišete, a gde bi drugo, na internetu.

Primer koji hoću da ispričam tiče se Roberta Čobana i mogućnosti da steknete predstavu o njemu kao poslovnom čoveku. Hajde da vidimo do kakvih ste informacija mogli da dođete ovih godina prateći razne komunikacione kanale. Tokom devedesetih mogli ste da saznate da je pokrenuo Svet, najčitaniji magazin “od Vardara pa do Triglava” a potom proširio svoju „papirnu imperiju“ desetinama originalnih ili licenciranih izdanja. Ova informacija povezana sa činjenicom da se nije eksponirao u sviojim izdanjima govorila je o odličnom osećaju za profitabilan posao i o dobrom ukusu. Serijal tekstova o izdavaštvu objavljen na stranama e magazina dokazao mi je da se radi o veoma obrazovanom i stručnom poslovnom čoveku čiji uspeh nije slučajan. Ipak, tek zapisi na njegovom blogu zaokružili su mi pozitivnu sliku. Možda su u pitanju sitnice ali upravo one čine sliku kompletnom. Recimo da ne spada u one “biznismene” koji ne mogu da ostave svoju firmu duže od dan jer sve propadne bez njih. Ne, on opušteno odlazi na skijanje. To govori o sposobnosti da se posao razvije tako da bude stabilan i održiv i kad pokretač nije tu i o poverenju i sigurnosti u izbor svojih saradnika koji će se o svemu brinuti.

Sledeći tekst >>
Lista svih objavljenih autorskih tekstova konsultanata-trenera Poslovnih Znanja


Inoviranje poslovanja unapredjenje vestina prodaje b2b kupcima from Miodrag Kostic

Video sa javnog treninga “Japanski poslovni model za poslovanje u Srbiji” održanog u Privrednoj Komori Beograda 18 marta 2014 godine.


Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed