english srpski

Udruženje poslovnih konsultanata Srbije


Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Desio se narod! - Društvene mreže - Bujanje blogosfere - eMagazin br.58


Autor: Miloje Sekulić

Sledeći tekst >>E poslovanje (12) - Desio se narod!

Stanje na domaćem Internetu u godini koja je iza nas najbolje opisuje fraza tako obilato korišćena krajem osamdesetih i početkom devedesetih u domaćim medijima: „Desio se narod!” Korišćena je da se okarakterišu spontane i mnogo više „spontane” aktivnosti na političkoj sceni. Mi je, naravno, ne koristimo u vezi sa politikom, jer u prvi plan na scenu dovodi pojedince objedinjene u nekoj vrsti zajedničke akcije ili pokretu.

Najjači utisak na mene u potekloj godini ostavio je upravo doprinos pojedinaca koji se ne bave profesionalano Internetom na razvoj domaćeg Interneta. Pri tome mislim prvenstveno na uticaj na razvoj i obogaćivanje sadržaja ostvaren kroz društvene mreže i blogosferu. Sa jedne strane današnja Internet tehnologija je dovoljno moćna da i tehnički neobrazovana osoba može bez većih problema da se izraza i komunicira putem Interneta. To je ionako sama suština Interneta kao kanala komunikacije. Sa druge strane broj korisnika Interneta u Srbiji dostigao je kritičnu masu od preko 25 odsto ili 1.500.000 građana starijih od 18 godina (podaci bez KiM) koja garantuje da će „tamo biti nekoga” sa kim možete da komunicirate, ko će zapaziti i pratiti vaše zapise ukoliko su dovoljno kvalitetni, ili ko će posetiti korporativni web sajt koji ste izgradili i održavate.

Naravno da problema u razvoju domaćeg Interneta i dalje ima i oni se odnose prvenstveno na infrastrukturu, tj. brzine, cene i kvalitet pristupa. Raduje me širenje mreža kablovskih distributera jer gde dođe kabl za TV može kroz isti da se „proturi“ i Internet. Sem toga ADSL je postao mantra koju ponavljaju i osobe koje nemaju nikakavu profesionalnu potrebu za Internetom već jednostavno žele da se zabave, prekrate vreme ili upoznaju nekog novog i proćaskaju sa njim.

Mislim da smo konačno došli u situaciju da u tekstovima kao što je ovaj ne kritikujemo krivce za lošu situaciju u domaćem virtuelnom prostoru nego da se osvrnemo na, po mom mišljenju, bitne događaje u prošloj i trendove koji će ostaviti traga i u narednoj godini. Pa krenimo redom.

Društvene mreže

Društvene mreže ili jednostavno rečeno web sajtovi na kojima možete da se predstavite, upoznate i družite sa osobama istih interesovanja i sklonosti bile su hit protekle godine, posebno među mlađim korisnicima Interneta. To ne znači da se do tada osobe sa ovih prostora nisu družile i u virtuelnom prostoru. Globalne društvene mreže opšte namene kao www.myspace.com i www.facebook.com veoma su popularne i kod nas. Ceni se da na njima povemeno ili redovno boravi bar 30.000 osoba sa naših prostora, a kompanija VIP je iskoristila popularnost MySpacea među mlađim osobama koje prate muziku, pa je i na MySpace profilu svog promotera Aleksandre Kovač predstavila kompoziciju koju je ona komponovala za potrebe njihove promocije.

Talas pokretanja specijalizovanih društvenih mreža posvećenih nekom događaju, stilu života ili brendu pokrenula je u aprilu prošle godine kompanija Coca-Cola lansiravši na adresi www.coca-cola.co.yu virtuelnu zajednicu svojih ljubitelja. Sem mogućnosti da se na ovoj lokaciji zabave i druže, njeni članovi mogu da učestvuju u nagradnim igrama i da se prijave da prisustvuju promocijama. Muzički festival Exit pokrenuo je zajednicu svojih fanova na adresi www.myexit.org koja je bila veoma popularna pre početka samog festivala i tokom njegovog trajanja. Krajem godine pravi bum je doživela društvena mreža osoba koje vole da izlaze i druže se na žurkama na adresi www.furka.com. Ovo je lokalizovana verzija velikog hita bosanskog Interneta na adresi www.dernek.ba. Za nepuna dva meseca došla je do brojke od 15.000 registrovanih članova, a i dalje raste. Sem ovih pojavile su se i veoma specijalizovane društvene mreže, kao na primer zajednica ljubitelja parfema na adresi www.punmiris.com.

Bujanje blogosfere

Ako je u oblasti blogova 2006. godinu obeležio kolektivni blog sa autorima koji pišu po pozivu na portalu B92.net i pokretanje www.mojblog.co.yu servisa na kome je moguće pokrenutu lični blog pod Mojblog domenom, a odnedavno i na posebnoj adresi, tek završena godina je bila godina pokretanja, profilisanja i sticanja popularnosti pojedinačnih blogova čiji su autori brzo postajali poznati u blogosferi, ali i šire.

Pokazalo se da je dobitna kombinacija za izdvajanje iz mora onih koji se bave trenutno najmasovnijim hobijem na svetu kontinuirano objavljivanje tekstova iz jedne ili nekoliko srodnih oblasti bez preterano ličnog pristupa. Zanimljivost teme i pismenost se podrazumevaju, a dobra obaveštenost o dešavanjima u oblasti kojoj je blog posvećen budi dodatno interesovanje. Nekoliko domaćih blogova već prelazi mesečnu posetu od 30.000 jedinstvenih posetilaca. Sem toga kvalitetni blogovi se prate preko RSS kanala, a u svoju ponudu ih uključuju blogagregatori kojih već ima desetak pa se njihov uticaj umnožava.

Blog Svakodnevnica sa preko 1.500 zapisa nalazi se na adresi www.personalmag.co.yu/blog/. Njegov autor je Goran Aničić Web Manager preduzeća Coler Media Group iz Novog Sada. Još jedan Novosađanin, Internet konsultant i saradnik e magazina Dragan Varagić, izgradio je veoma posećen i izuzetno cenjen blog na adresi www.draganvaragic.com. Raduje činjenica da se blogovi koriste i za objavljivanje poezije, razmenu zanimljih vizuelnih sadržaja a snažan su i alat za aktivizam i pokretanje kampanja. Tokom prošle godine održana su i dva susreta blogera u realnom svetu, prolećni i jesenji BlogOpen www.blogopen.eu.

Ozbiljne reklamne kampanje

Protekla godina je pokazala da je domaći Internet sa oko 1.500.000 korisnika koji spadaju u mlađi, bolje obrazovan i imućniji deo populacije, postao medij veoma zanimljiv oglašivačima. To potvrđuju i online reklamne kampanje za neke od najjačih brendova i najsnažnijih kompanija koje posluju na našem tržištu među kojima su: Coca-Cola, Telenor, VIP, British Airways, Avon, Bambi, Volkswagen, Toyota, OMV, većina banaka i mnogi drugi. Većinu online reklamnih kampanja islanirao je i sprovodio HTTPpool www.httpool.co.yu kroz svoju mrežu partnerskih sajtova. Pojedini sajtovi, kao npr. forum MyCity www.mycity.co.yu uspešno samostalno prodaju reklamni prostor dok se i pojedini klijenti direktno obraćaju web lokacijama koje su im interesantne. Sa jedne strane na tržištu je manjak osoba koje bi mogle da isplaniraju i sprovedu online reklamnu kampanju, dok sa druge strane vlasnici mnogih web sajtova nisu svesni potrebe da svoju ponudu osmisle i ponude tržištu.

Kraj godine doneo je i prvu komercijalnu reklamnu kampanju sprovedenu isključivo u blogosferi na srpskom jeziku. Ovu kampanju je pokrenuo Internet portal za zapošljavanje Bolji posao (www.boljiposao.com). U nju su bili uključeni Svakodnevnica (www.personalmag.co.yu/blog/), Biznisblog (www.biznisblog.com) i Blogowski (www.blogowski.eu). To su tri, od četiri na srpskom jeziku, sa liste najuticanijijih pojedinačnih regionalnih blogova, prema broju linkova koji dolaze sa različitih domena, koju je objavio Bruno Šarić (www.seo.hr/blog/). U kampanju je uključen i servis Mojblog (www.mojblog.co.yu). Negde je baner plasiran na sam blog, negde je puštan kroz RSS kanal čime je povećan efekat zbog vidljivosti na blog agregatorima i u RSS čitačima.

Sledeći tekst >>Lista svih objavljenih autorskih tekstova konsultanata-trenera Poslovnih Znanja


Sprovodjenje promena i stalna poboljsanja poslovanja lean kaizen from Miodrag Kostic


Video sa javnog treninga “Japanski poslovni model za poslovanje u Srbiji” održanog u Privrednoj Komori Beograda 18 marta 2014 godine.


Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed