english srpski

Udruženje poslovnih konsultanata Srbije


Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Kupovina domaćih web sajtova i ulazak stranog kapitala - eMagazin br.58


Autor: Miloje Sekulić

Sledeći tekst >>E poslovanje (13) - Kupovina domaćih web sajtova i ulazak stranog kapitala

Proteklu godinu krugove Internet preduzetnika protresla je groznica izazvana vestima o prodaji celih ili delova nekoliko web sajtova. Slučaj sajta na adresi www.trust-hr.com, čija je vlasnica saradnica e magazina Nataša Šovljanski, pokazao je pravac kojim će se ova pojava kretati. Vlasnici web sajta namenjenog zapošljavanju i uopšte pitanjima kadrova Infostud www.infostud.com> ocenili su da im je ova web lokacija zanimljiva i kupili je, a potom i integrisali u svoj sistem. Dok se bura po Internet forumima u vezi sa ovim događajem još stišala raširile su se, još uvek nepotvrđene glasine da je većinski deo vlasništva nad jednim od pet najposećenijih domaćih web sajtova prodat za šestocifreni iznos u evrima. Sem ovih kupovina došlo je do ulaganja kapitala u deo vlasništva sajta na adresi www.stetoskop.info, a u javnosti je veoma odjeknula i vest da je blog www.gdestinacija.com prešla delom u vlasništvo Mojblog grupe koja drži i web lokaciju Mojblog na kojoj su krajem godine počeli da se prikazuju baneri.

Da smo postali definitivno interesantno Internet tržište govori i činjenica da je nekoliko inostranih, mahom istočnoevropskih Internet firmi u protekloj godini počelo da deluje u našem virtuelnom prostoru. Tako je oglašavačka mreža E-target www.etarget.co.yu otvorila svoju kancelariju i u sistem za kontekstulano oglašavanje, sličan Google Add Wordsu uključila već četrdesetak domaćih sajtova. Na web adresi www.karike.com nalazi se prva lokalizacija na prostoru bivše Jugoslavije najvećeg estonskog web sajta, društvene mreže na adresi www.rate.ee. Country Manager Karika je Dejan Bizinger, još jedan saradnik e magazina. Na kraju, ali ne i najamnje važno, od protekle godine Srbija je zemlja u kojoj svetska mega korporacija pretraživač Google ima svog zvaničnog predstavnika. Koliko je ovo dobra vest pokazaće vreme pred nama.

Logo, vizitka, web sajt...

Gledao sam pre neki dan Mirjanu Bobić Mojsilović kako doterana za večernji izlazak u improvizovanoj TV kuhinji kuva pastu i ćaska sa Isidorom Bjelicom. Isidori se jelo dopalo pa bi da sazna recept a Bobićka ponosno izjavi da su svi recepti na njenom web sajtu koji, citat: „Sama ažurira”. Hvala Bogu pa je prošlo vreme web agencija koje su „održavele web sajtove svojih klijenata na mesečnom nivou”, što je u praksi značilo da bi ubacili vest nekoliko dana pošto bi je dobili. Podrazumeva se da osoba sa minimumom tehničkog znanja i nekoliko sati obuke može danas da ažurira web sajt bilo da je u pitanju sajt lokalne biblioteke, kao npr. ovaj na adresi www.biblioteka-prijepolje.com ili katalog proizvoda firme.

Dobar pokazatelj zrelosti domaćeg weba leži i u još nekoliko činjenica. Ukoliko popričate sa osobama koje se bave razradom vizuelnog ideniteta firmi reći će vam da u standardni paket koji firme naručuju na početku svog života danas uobičajeno, uz logo, memorandum i vizitkarte dolazi i web sajt. Sem toga primetan je i trend redizajna postojećih web sajtova kompanija kao što je to nedavno uradila kompanija NIS Petrol na adresi www.petrol.nis.yu. Web sajtovi se koriste i kao podrška kampanjama, kao što je to radio Soko štark www.stark.co.yu u sjajnoj kampanji izbora imena za svoju čokoladnu bananicu, a razvoj i održavanje web sajta postalo je nezaobilazni deo izgradnje brenda što pokazuje primer na adresi www.grandpleasure.com.

Lepo smo se i družili Pre osam godina, u vreme kada sam kao saradnik nekoliko magazina počeo da pratim Internet scenu u Srbiji, jedino redovno okupljanje ljudi iz struke bio bi okrugli sto koji su entuzijasti organizovali tokom trajanja Sajma medija u Novom Sadu. Ubrzo je agencija E-trgovina, takođe na Novosadskom sajmu, počela da organizuje skup inicijalno posvećen modelima e-plaćanja koji se, za razliku od pomenutog okruglog stola, održao i do danas i prerastao u Međunarodnu konferenciju o elektronskoj trgovini i elektronskom poslovanju www.etrgovina.org. Ove godine se održava osmi put, naravno na Paliću kao i poslednjih sedam godina. Sem toga vredan pažnje je napor organizatora da krajem svake godine organizuje u Pančevu smotru posvećenu digitalnoj umetnosti ArtTech www.arttech.co.yu. Internet tu zauzima značajno mesto a postoje čak dve takmičarske kategorije koje su njemu posvećene.

Skupovi vezani na neki način za Internet održavani su proteklih par godina povremeno, najčešće u Beogradu. Raduju me što su se ove godine održala druga izdanja dva skupa posvećena Internetu a tematski različita. Jedan je prolećni takmičarski festival www.b-link.org, a drugi edukativni skup IT seminar http://bizbuzz.itseminar.org koji se na jesen održava u Nišu. Nastao je kao communty event na Elitesecurity www.elitesecurity.org i Devprotalk www.devprotalk.com forumima pa prerastao tu odrednicu i ove godine se etablirao kao skup sa najvećim brojem kvalitetnih predavanja i prezentacija iz oblasti Interneta na prostoru bivše Jugoslavije.

Prošle godine održan je najveći po broju učesnika i najglamurozniji skup posvećen Internetu u Srbiji NIS Petrol Web fest www.wfest.org u organizaciji agencije Agena www.agena.co.yu. Trajanje mu je takođe bilo najduže jer su se različite aktivnosti odigravale, što u realnom što u virtuelnom prostoru cela dva meseca – u oktobru i novembru. Namera organizatora bila je promocija korišćenja Interenta u najširim slojevima stanovništva a sam festival se odigravao u tri ravni. Na samom web sajtu festivala bio je nekoliko meseci pre samog festivala veoma aktivan blog, potom su se tokom dva meseca trajnja održavale radionice, prezentacije i predavanja, a ujedno su stručni žiri i publika birali najbolje web sajtove po kategorijama. Dodela nagrada održana je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu uz prisustvo velikog broja novinara i gostiju iz sveta Interneta, umetnosti, kulture i javnog života. Publicitet koji je ovaj događaj dobio pokazao je da je Internet u Srbiji konačno stekao „pravo građanstva”.

U ovom potpuno subjektivnom osvrtu na dešavanja u proteklih dvanaest meseci u virtuelnom prostoru Srbije sigurno sam propustio da pomenem neki od realno važnih događaja, projekata ili neku osobu. Veoma mi drago ako je tako. To samo pokazuje da je Internet prostor Srbije postao bogat događajima, da ima dosta zanimljivih novih projekata i da se javlja više značajnih pojedinaca nego što jedan novinski tekst može da podnese. Nadam se da će za godinu dana za ovu temu morati da se odvoji još veći prostor nego ove i da opet sve važno neće moći da stane. U to ime srećna nam Nova virtuelna godina!

Online plaćanje

Svojevrstan Sveti gral za kojim su čeznule generacije web preduzetnika u Srbiji skoro je na dohvat ruke. „Kada se konačno omogući legalno plaćanje na domaćem Internetu…” mantra je ponavljana bezbroj puta da obrazloži zašto projekti stoje, a ideje se ne realizuju. U protekloj godini i ova prepreka za razvoj e-poslovanja kod nas je uklonjena. Istina je da nisu svi zadovoljni uslovima ali je, da se izrazimo jezikom matematike, „potreban uslov“ sada tu. Hoće li on biti i dovoljan? Da bi e-trgovina funkcionisala potrebno je rešiti još sijaset pitanja među kojima su većina, kao na primer distribucija i reklamacije, u realnom a ne virtulenom svetu. Kako će se Internet preduzetnici sa njima izboriti pokazaće vreme.

Sledeći tekst >>
Lista svih objavljenih autorskih tekstova konsultanata-trenera Poslovnih Znanja


Vestine pregovaranja sa kljucnim b2b kupcima poslovno pregovaranje from Miodrag Kostic


Video sa javnog treninga “Japanski poslovni model za poslovanje u Srbiji” održanog u Privrednoj Komori Beograda 18 marta 2014 godine.


Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed