english srpski

Udruženje poslovnih konsultanata Srbije


Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Marketinška i prodajna strategija - Škola biznis plana (3) - eMagazin


Autor: Dejan Nikolić

Sledeći tekst >>Škola biznis plana (3) - Poslovna Strategija (4)

Marketinška i prodajna strategija

Marketing je proces stvaranja kupaca. Samim tim jedan od najvažnijih segmenata biznis plana je definisanje marketinške strategije. Ovaj segment nismo uvrstili u primer u tekstu smatrajući da je bolje obraditi ga kao posebnu celinu. Jedan od glavnih razloga za to je da ne postoji «pravi» način da se pristupi marketinškoj strategiji. Vaša marketinška strategija trebalo bi da bude deo tekućeg procesa planiranja posla, jedinstvenog vašem preduzeću. Ipak postoji nekoliko koraka koje možete pratiti.

Marketinška strategija bi trebalo da sadrži:

- strategiju prodora na tržište

- strategiju rasta koja dalje obuhvata način kako poboljšati ljudske resurse, strategiju kupovine drugih preduzeća, da li ćete razvijati franšize ili kooperantsku mrežu, strategiju plasmana sličnih proizvoda različitim ciljnim grupama

(horizontalna) i/ili strategiju plasmana proizvoda istoj ciljnoj grupi ali drugačijim ditributivnim metodama (vertikalna). - strategiju distribucije

- strategiju komunikacije sa tržištem. Kako ćete se obratiti svojim kupcima? Uobičajena je kombinacija sledećih metoda: promocije, reklamiranje, odnosi sa javnošću, direktna prodaja kao i štampani materijali poput brošura, kataloga, lifleta itd. Sledeći korak je online ili internet marketing a detaljnije o toj vrsti promocije i nastupa na tržište čitajte u e magazinu.

Pošto ste definisali svoju marketinšku strategiju, možete preći na definisanje prodajne strategije. Kako planirate da prodajete svoj proizvod?

Strategija prodaje bi trebalo da sadrži:

- strategiju stvaranja prodajne mreže. Ako ćete imati sopstvenu prodajnu mrežu, da li nameravate da koristite sopstvene zaposlene ili distributere? Koliko prodavaca ćete zaposliti? Na koji način ćete regrutovati prodavce? Kako ćete ih obučiti za prodaju vašeg proizvoda? Kolika će biti nadoknada za njihov rad/učinak?

- prodajne aktivnosti. Kada definišete prodajnu strategiju korisno je da je razbijete u nekoliko prodajnih aktivnosti. Na primer, potrebno je da identifikuejte potencijalne kupce. Kada ste sačinili listu potencijalnih, pokušajte da ih poređate po prioritetu. Sledeće, postavite standard za broj prodajnih pokušaja u određenom vremenskom periodu. Odatle ćete videti koliko je pokušaja potrebno da bi dobili jednog kupca kao i koliki je prosek prihoda po obavljenoj prodaji.

Sledeći tekst >>
Lista svih objavljenih autorskih tekstova konsultanata-trenera Poslovnih Znanja


Plan prodaje i marketinga obuka marketing plan trening from Miodrag Kostic


Video sa javnog treninga “Japanski poslovni model za poslovanje u Srbiji” održanog u Privrednoj Komori Beograda 18 marta 2014 godine.


Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed