english srpski


Udruženje poslovnih konsultanata Srbije


Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Kreiranje potpisa e-mejla - elektronska komunikacija - Ebit.no.8


Autor: Miloje Sekulić

Sledeći tekst >>E poslovanje (4) - Prvo potpis!

Bilo da je poruka koju se spremate da pošaljete poslovne ili privatne prirode, potpis na njenom kraju je nešto što se podrazumeva. Kako je Internet specifičan medij, potpis na kraju poruke poslate primenom e-mejl servisa ima specifično značenje.

Značaj potpisa e-mejla

Lakoća kojom se generišu i na neograničen broj adresa šalju poruke primenom e-mejl servisa Interneta, dovela je do zloupotrebe ovog servisa u reklamne svrhe. Pošto je tema "neželjene poruke - spam" od naročitog značaja, biće izdvojena u poseban tekst. Bitno je da naglasimo da se toleriše ako potpis vašeg e-mejla sadrži elemente u kojima promovišete ono što radite, ili što je za vas podjednako važno kao i poruka koju želite da uputite. Smatrajte ovakav stav Internet zajednice nekom vrstom nagrade za svrsishodno korišćenje ovog servisa. Na primer:

Doc. dr Dragan Vukmirovic
vuk@fon.bg.ac.yu
Cyber marketing expert
Fakultet organizacionih nauka, Beograd
Jove Ilica 154
tel. 3950-800

U potpisu Doc Vukmirovića stoji da je on "Cyber marketing expert", u šta se lako možete uveriti ako proverite pravila za kreiranje potpisa, inače preuzeta iz njegovih predavanja na poslediplomskim studijama na FON-u. Informacione i Internet tehnologije pružaju nam mogućnost da se izrazimo bolje, nego što smo to do nedavno mogli. Pogledajte naredni primer:

-
S postovanjem,
Dragan Varagic
P2Internet
Sekspirova 3, Novi Sad
tel:064/114-7827
http://www.pretraga.co.yu/

Ukoliko u svoj potpis dodate i web adresu, pružate primaocu poruke mogućnost da jednim klikom miša ode na sajt kojim se predstavljate i proveri treba li da sarađuje sa vama. Ovako kreirani potpisi predstavljaju moćno i, što je naročito bitno, dozvoljeno sredstvo propagande. Posebne strategije primenjuju se u promociji gde poruke potpisane takozvanim ".sig" fajlovima želite da pošaljete ciljanim diskusionim grupama ili na slična mesta vidljiva mnogim potencijalnim mušterijama. Ukoliko ne nameravate da potpis koristite u svrhu promocije, on svakako mora da sadrži osnovne podatke koji omogućavaju uspostavljanje komunikacije sa vama:

---------------------------------------------------------
Public Railway Company of Serbia
Novica Gotovina, B. Sc. in Civ. Eng.
Department of Roads and Railways - Project Manager
6/IV Nemanjina St., 11000 Belgrade, Yugoslavia
tel: ++381 11 361 67 40; fax: ++381 11 361 83 24
---------------------------------------------------------

Pri njegovom kreiranju važe ista pravila, koja su pobrojana u izdvojenom delu. Naročito je bitno da svi zaposleni pri poslovnoj korespodenciji koriste istu dogovorenu formu korporativnog ".sig" fajla.

Kreiranje potpisa e-mejla

Za razliku od klasičnih načina korespodencije u kojima o potpisu razmišljamo kad na njega dođe red, pri kraju pisanja poruke, o potpisu mejla neophodno je da razmišljate pre nego pristupite njegovom pisanju. Bez obzira koji e-mejl klijent koristite, u njega će biti ugrađena opcija za predefinisanje potpisa. Obično to izgleda ovako: Izaberete opcije: Tools>Options>Signatures>New Iz par pokušaja bićete zadovoljni izgledom vašeg potpisa, dajte mu ime po kome ćete ga lako prepoznati, pritisnite Apply i to je to. Zgodno je da kreirate više potpisa za različite prilike, a možete ih vezati svaki za pojedini nalog, već prema potrebi.

Sledeći tekst >>

Lista svih objavljenih autorskih tekstova konsultanata-trenera Poslovnih Znanja


Kako prodavati na web sajtu obuka prodajni veb sajt? from Miodrag Kostic

Video sa javnog treninga “Japanski poslovni model za poslovanje u Srbiji” održanog u Privrednoj Komori Beograda 18 marta 2014 godine.


Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed