english srpski

Udruženje poslovnih konsultanata Srbije


Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Organizacija e-korespodencije - blokiranje neželjenih poruka - Ebit.no.10


Autor: Miloje Sekulić

Sledeći tekst >>E poslovanje (6) - Adresiranje e-mail poruka i organizacija e-korespodencije!

Ukoliko ste pratili savete, objavljene u prošla tri broja Ebit-a, spremni ste da počnete sa korišćenjem blagodeti komunikacije putem e-mail servisa Interneta. Možda ste sve o čemu sam do sada pisao, već znali i primenjivali, pa ćemo se ovog puta pozabaviti opcijama koje zbog opterećenosti obavezama ne stižemo da istražimo i primenimo, a veoma su korisne jer štede vreme i novac. Zastanite zato, na trenutak, pre nego što pritisnete dugme "Send/Receive" na svom mejl klijentu. Uz mala podešavanja koristićete e-mail servis brže i efikasnije

Kreiranje foldera za smeštanje poruka

Jedna od najgorih stvari koja može da vam se desi već posle kraćeg uživanja u e-mail korespodenciji je zatrpan Inbox. Pogledajte na tu stvar iz ovog ugla: kada vam klasična pošta ili faks stigne na sto, vi pogledate od koga je i smestite ih u odgovarajuću fasciklu ili registar. Time formirate arhivu vaše poslovne korespodencije. Ukoliko im pomognete na početku, "mali ljudi u kompjuteru" raspoređivaće pisma umesto vas i raditi mnoge druge korisne stvari.

Razmislite prvo koji je logičan raspored vaše korespodencije. Sa koliko firmi sarađujete? Iz kojih njihovih sektora vam stižu, i u koje sektore vi šaljte poruke? Koje se osobe obraćaju vama, a kome se obraćate vi? Onda pristupite formiranju sistema foldera baš kao kad organizujete raspored dokumenata na vašem hard disku. Najjednostavnije je da u prozoru Folder List kliknete desnim klikom na folder koji treba da se grana, i u dijalogu unesete naziv novog foldera i specifikaciju tipa sadržaja koji ćete u njega smeštati. Na ilustraciji vidite kako u mom Send folderu kreiram novi podfolder "tekstovi za e-bit"... i tako redom.

Utvrđivanje pravila i raspoređivanje poruka

Ostalo je samo da odredite koje poruke gde idu. Moram da napomenem da ovo pišem kao neko ko radi sa Microsoftovim Outlookom ver. 2000, mada je princip isti. Definišete osobinu po kojoj će poruke biti prepoznate i potom smeštane u za to određen folder i potom odredite koji je to folder. Osobine za prepoznavanje poruka su adresa ili ključne reči u njihovim Subjectima ili u samim telima poruka. U programu sa kojim radim postoji čarobnjak koji vam pomaže i nalazi se na Tools - Rooles Wizard. U programu Outlook Express idete preko Tools - Message Rules - Mail..., u Netscape Messangeru Edit - Message Filters...

Obratite još malo pažnju na ovo podešavanje. Možete da podesite sistem tako da vas obaveštava o pristizanju važne poruka od nekoga, da neke poruke - isfiltrirane po kriterijumima koje vi izaberete - označi, da bi vam lakše prilikom pregleda "zapele za oko", kao i da radi mnoge druge korisne stvari. Naravno da sve ovo možete da menjate ili jednostavno, za neko vreme stavite pravila (filtere) van snage. Ova i naprednija podešavanja možete vršiti i preko opcije Tools - Organize koja vam omogućava da manipulišete sa porukama u pojedinim folderima. Probajte, podešavajte sistem dok ne bude radio najbolje u korist vašeg poslovanja.

Blokiranje neželjenih poruka

Dešava se da nečije mejlove ne želimo da primamo. Najčešće su to reklamne poruke i slične netražene poruke. Na Internetu se ovakva pošta naziva spam ili Junk E-mail. Kad primite takvu poruku označite je i odaberite opciju Actios - Junk E-mail - Add to Junk Senders List. Sve buduće poruke sa dotične adrese ići će u virtuelnu kantu za đubre.

Sledeći tekst >>
Lista svih objavljenih autorskih tekstova konsultanata-trenera Poslovnih Znanja


Kako prodavati na web sajtu obuka prodajni veb sajt? from Miodrag Kostic


Video sa javnog treninga “Japanski poslovni model za poslovanje u Srbiji” održanog u Privrednoj Komori Beograda 18 marta 2014 godine.


Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed